Co zrobić z jedzeniem po Świętach?
Warto dzielić się z potrzebującymi
Tuż przed wigilią zazwyczaj nasze mamy, babcie i ciocie spędzają w kuchni nierzadko nawet i po kilkanaście godzin przygotowując różnego rodzaju frykasy. Jest tego naprawdę dużo – od zup i przekąsek, poprzez główne dania rybne, a na ciastach kończąc. W okresie świątecznym codziennie na jedną osobę przypadka kilka kilogramów jedzenia. Nie sposób tego wszystkiego naraz spożyć, więc często po Świętach zostaje masa jedzenia. Co z nim należy zrobić? Bo przecież nie można tego wyrzucić.
Pamiętaj o kwidzyńskiej jadłodzielni
Jeśli ktoś nie ma pomysłu, co zrobić z nadmiarem jedzenia, to zawsze może oddać je do jadłodzielni w Kwidzynie. W lodówce umieszczamy takie produkty jak nabiały, masło, pierogi czy bigos, natomiast w szafkę możemy wsadzić makarony, ryż, cukier czy słodycze. Z jadłodzielni jedzenie może wziąć każdy, kto jest głodny. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza, że pomimo kryzysu wciąż widzimy jak wiele jedzenia się marnuje.
Co po Świętach słychać w naszym regionie? Aby się tego dowiedzieć zajrzyj do wpisów na stronie Halo Gdańsk.